2024. Június 21-23.
Hajógyári-sziget

Szerdahelyi-Kalmár Zsuzsi és a Babajátszóház

2024.05.07

7 perc

Szerdahelyi-Kalmár Zsuzsi a Generali Gyerek Sziget Babajátszóházának alapítója, oszlopos tagja, édesanyja, felfedezője. A Babajátszóház a kezdetek kezdetén egy szál pokrócból és játékokból állt, amiből mára kinőtte magát az, hogy több sátorral, szakemberekkel is várják a 0-3 éves korosztályt. A múltról, jelenről és az idei nyárról is kérdeztük Zsuzsát.

“Igazából az első babajátszó egy nagy takaró volt az én itthoni játékaimmal, amit bepakoltam egy fa alá, és ahogy mozgott az árnyék, úgy húztam mindig arrébb a takarót a babák alatt. Nem volt sátram, nem volt molinóm, semmim nem volt, csak a saját kis eszközeim és önmagam – de annyira jó volt, öröm volt nézni a családokat, ahogy jönnek, és örülnek annak, hogy van itt egy babás szőnyeg, én meg csak játszottam velük. Ez annyira tetszett a szervezőknek, hogy megígérték, hogy a következő évben már lesz egy sátram. Így lett két hatrészes sátor egybenyitva, lettek a Babajátszóhoz mindenféle játékok, szőnyegek, és minden ami csak kellett. Eleinte csak egyedül voltam a Babajátszóban, de imádtam azt az időszakot – nyáron hat hétvégén keresztül a színpaddal szemben babáztam a sátorban. Most már egy óriási komplexum várja a babás családokat a Gyerek Szigeten a kezdeti egy darab takaróhoz képest.”

 

A Babajátszóházat minden évben fejlesztik, most már van a 0-1 éveseknek is külön sátra, mert ők még a mozgásfejlődésben inkább a kúszás-mászásnál tartanak, és nagyobb nyugalomra van szükségük. Mellette van egy sátor a 1-3 éves korosztálynak, ahol már aktívabban lehet játszani, főzőcskézni, vagy épp a műanyag házikóban szerepjátékot játszani. “Imádják a gyerekek ezt a házikót, egész nap gyakorolják az ablak és az ajtó becsukását, fontos, hogy egész nap csapkodva legyen – nevet Zsuzsa, akit a csapkodás egyáltalán nem zavar, sőt, jól szórakozik rajta. – Van labdatenger is, meg párnákkal teli medence, és nagy autók, nem picik, szándékosan úgy vásároltuk, hogy minél nagyobb legyen, hogy lehessen a szőnyegen tolni és hogy ne tudják lenyelni. Van olyan asztal, amin vonatok száguldoznak, vannak matatófalak… Nem azt mondom, hogy sok apróság, hanem pont, hogy nagy és használható eszközök vannak a gyerekek számára. És egyszerűen teltház van folyamatosan. Tízkor nyitunk és hatig folyamatosan jönnek, sőt, még utána is maradnak a segítőkész gyerekek elpakolni. Be szoktuk őket vonni, ha nagyon nem akarnak elindulni hazafelé, hogy “rendben, ha már így ragaszkodsz hozzá, akkor maradhatsz, ha segítesz.” Mindig van két-három gyerek, aki marad és lelkesen segít.”

Gysz24 Blog6 2

Zsuzsi egyik legkedvesebb tapasztalata a Babajátszóházzal kapcsolatban az, hogy már vannak olyanok, akik régen gyerekként jártak a Gyerek Szigetre, most pedig a saját babájukkal keresik őt fel a Babajátszóházban fiatal szülőként, és bemutatják Zsuzsinak a babájukat, mint Gyerek Szigetes unokákat.

 

“Sok értékes ismerettségem van a Babajátszóházból, van olyan, aki baba nélkül is odajön, mert tudja, hogy én biztos, hogy ott leszek, és egy évben egyszer tudunk találkozni a játszóházban. De már természetesen nem egyedül vagyok, mint az elején, vannak segítőim, általában pedagógusok, de mindenféle szakmából érkeznek, akik szeretnek a gyerekekkel foglalkozni. A munkánk egyáltalán nem csak felügyeletből áll, hogy vigyázzunk a Babajátszóházban a rendre, hanem játszunk a gyerekekkel. Nem vagyunk gyerekmegőrző, nem hagyja ott senki a gyerekét, inkább arra ösztönözzük a szülőket, hogy üljenek ők is le a gyerekekhez, játszanak együtt. Sajnos nagyon sok gyereken látszik, hogy nem igazán szoktak játszani eleget a szüleikkel, itt ezt kicsit be lehet pótolni. A felnőtteknek le lehet ülni a kis asztalokhoz a szőnyegen kívül, és a gyerekek odaviszik a játéktányérjaikat, főznek anyának, apának. Ez az én egyik küldetésem, hogy a közös játékot visszacsempésszük a családok életébe.“

 

Zsuzsi bölcsis gondozó volt, most óvodában dolgozik, ezért a szakmája miatt is jobban rálát arra, hogyan működnek, hogyan változtak az utóbbi évtizedben a családi dinamikák, köztük a közös játék is. A helyzet nem rózsás, sok családban elmarad a közös játék élménye, sajnos kevés időt tudnak erre szánni a szülők és gyerekek, sok esetben inkább csak rábízzák a tévére vagy YouTube-ra a gyerek szórakoztatását. Nem feltétlenül az a gond ezzel, hogy egy képernyő előtt tölti az időt a gyerek, mert lehet az hasznos elfoglaltság is, hanem az, hogy egyedül teszi, időkorlát nélkül és nincs közös ideje a szülőkkel.

 

“Nem vagyok oda a tévéért, kiskorban egyáltalán nincs rá szükség, és később is korlátozott mennyiségben, de ha már ezt a megoldást választjuk, akkor legalább együtt nézzük azt a műsort, figyelve az idő mennyiségét, mert közben meg tudjuk beszélni, hogy például mit csinálnak a mesében. Sok gyereknek ez hiányzik, és nem tudják, hogyan játszanak, csak unatkoznak. Pedig egy közös játék, vagy akár közös mesefilmnézés során rengeteget megtudhatsz a gyerekedről, hogy épp milyen gondolatok foglalkoztatják, hogy fél-e valamitől, milyen kérdései vannak. És olyan érdekeseket szoktak mondani, olyan fantasztikusan gondolkodnak a háromévesek például, hogy ráébredhetünk mellettük, hogy milyen egyszerű a világ igazából. Vagy csak azért is megéri velük a közös időt kihasználni, mert a kicsik rendkívül szórakoztatóak, okosak és viccesek. Szerintem fontos lenne minimum napi 30 percet a közös játékra és nem képernyő nézésre szánni, osztatlan figyelemmel lenni a gyerekekkel, hogy tudják, hogy törődünk velük.”

Gysz24 Blog6 3

A Babajátszóházban a játék mellett szakmai szemmel is igyekeznek figyelni a gyerekekre, a Gyerek Szigeten jelen vannak fejlesztéssel foglalkozó szakemberek is nem messze a Babajátszótól, külön sátrakban, akikkel beszélhetnek a szülők, tanácsot kérhetnek tőlük, hogy esetleg mi az, amiben lemaradása van a gyereknek, mire kéne jobban odafigyelni, vagy elvinni egy TSMT felmérésre… Zsuzsi azt tapasztalta az évek során, hogy sok babánál látszódik a játszóházban megforduló gyerekek közül, hogy valami probléma van a mozgásával, ilyenkor kedvesen tanácsolni szokták a szülőknek, hogy esetleg érdemes megnézetni a gyermeket szakemberrel.

 

“Volt olyan, hogy jött az anyuka egy egyéves gyerekkel, aki nem akart megállni a lábán. Átvettem az anyukától, hogy játszom egy kicsit vele, de a csúszdán kiderült számomra, hogy szédül a baba, és valószínűleg azért nem áll, mert egyensúlyproblémája van. Meg is adtam egy fejlesztőház elérhetőségét az anyukának, hogy oda vigye el – rá pár hétre kaptam egy videót, hogy elvitték és a kisfiú már felállt. Igyekszünk támogatni a szülőket ebben, mert van hogy nem tudják merre induljanak. Persze csak finoman szólunk, nem rúgjuk rá a szülőkre az ajtót, és nem mondjuk meg nekik, hogy mostantól mit csináljanak a gyerekükkel, csak javaslatot teszünk, hogy ha gondolják, nézessék meg a gyereket. Rengeteg pozitív történet van már ebből, és a fejlesztőházak is azt jelzik vissza rendszeresen, hogy érkeznek hozzájuk babákkal a szülők. Fontos, hogy nem diagnosztizálunk, csak véleményt mondunk, amin el lehet indulni esetleg, a döntést a szülő hozza meg.”

 

A Babajátszóház természetesen ingyenesen elérhető a szülők és gyerekek számára, és a sok játék mellett pelenkázó- és etetősátorral is várják a kis vendégeket a Gyerek Szigeten.