2024. Június 21-23.

Nincs nyár Gyerek Sziget nélkül – és mennyi kedves emlék született itt!

2024.04.02

5 perc

Már csak alig nyolcvanvalahányat kell aludni és itt az idei Gyerek Sziget! Három júniusi nap, amibe rengeteg vidámságot, mókát, kalandot és élményt sűrítünk majd bele, hogy a gyerekek csodásan, a felnőttek pedig újra gyereknek érezhessék magukat! De addig is nosztalgiázzunk egy kicsit!

Mivel 2001-ben indult a rendezvénysorozat, így mára már sokezer gyerek és felnőtt járta meg a programokat. Az évek során a Facebook oldalra érkezett kommentekből tudjuk, hogy volt olyan, aki a rendezvény időpontjaihoz igazította az éves szabadságát, és nem egy olyan látogató is akadt, aki ide szervezte gyermeke születésnapi partiját. De milyen egyéb kedvenc emlékek születtek még a Gyerek Szigeten? Erről kérdeztük a Facebook oldal látogatóit, saját barátainkat és a kollégákat is!

Gergelyék két kisiskolás gyerekükkel már rutinos látogatóknak számítanak, akik különösen örülnek a környezettudatos programoknak: “Az egyik legkedvesebb Gyerek Sziget emlékünk az, amikor a Duna-nap alkalmából halakat telepítettünk együtt a folyóba! Rengeteg új dolgot tanultunk meg közben a Duna élővilágáról, és megvolt az az érzésünk is, hogy egy kicsit tettünk a környezetünkért és a gyerekek jövőjéért is.”

Ha pedig már környezettudatosság és állatok, akkor jöjjön Fanni, aki akkor négyéves kislányával, Annával pár éve a Gyerek Paradicsom helyszínen szerzett örök életre szóló élményt: “Már akkoriban is minden azzal volt tele, hogy bajban vannak a méhek, így nagyon örültem, amikor kiderült, hogy a Gyerek Szigeten mindent meg lehet tudni róluk. Nemcsak azt mutatták be, milyen az életük, de részletesen megtudhattuk azt is, mit csinál egy méhész, hogyan zajlik a mézgyűjtés, mikor milyen nektárt adó virágok virágzanak és hogyan lehet egy város is élhető a méheknek! A lányom azóta is emlegeti, és nekem is mindig eszembe jut, amikor nyáron látok egy méhecskét.”

Gysz24 Blog1 2

Volt olyan év – nem is egyszer -, hogy a Duna megemelkedett szintje miatt más helyszínre kellett átszervezni gyorsan a rendezvényt. De ezt is sikeresen megugrottuk és volt olyan, például Gabi, aki ezt az évet nevezte meg a kedvencének: “Hiába volt ott az árvízhelyzet, mint fenyegetés, és hiába kellett a rengeteg programot egy jóval kisebb helyre szervezni, valahogy sikerült úgy megoldani a dolgokat, hogy minden jól működött. Sőt, olyan jó volt a hangulat, hogy a barátnőmmel végigsétálva azt sajnáltuk, hogy miért nem gyerekként lehetünk ott. Még arra is odafigyeltek, hogy az áradás miatt megszaporodtak a szúnyogok – megszervezték, hogy mindig legyen elérhető szúnyogriasztó a hostesseknél. Szerintem nagyon ritka ez a fajta részletekre való odafigyelés, és bár mára a gyerekek kinőtték a Gyerek Szigetet, éveken keresztül lelkesen jártunk!”

A rengeteg helyszín között az évek során voltak olyanok, amik általános nagy kedvenccé váltak. Ilyen volt például a Retró Videójáték Sátor is, amiről Laci osztotta meg velünk részletesebben emlékeit: “Olyan volt, mintha újraéltem volna a saját gyerekkoromat! Végre megmutathattam a fiamnak, hogy a videójátékok őskorában milyen játékokkal szórakozott órákat az apja. Zseniális volt az is, hogy nemcsak megmutathattam, de együtt ki is próbálhattuk a 70-es, 80-as, 90-es évek legjobb gépeit. Nekem igazi időutazás volt, a gyereknek meg maga az élő történelem.”

Persze, ha Gyerek Sziget, akkor a kulturális programokra is nagy hangsúlyt fektetünk. Rengeteg fellépő, bábszínházi, színházi előadás és koncert várja a kicsiket és nagyokat minden évben. Halász Judit koncertjét már évről-évre várják a látogatók, de Karcsi és Ági a gyerekeikkel egy másik előadásról áradoztak lelkesen: “Már nem is emlékszünk, hogy melyik évben láttuk a Violin Király meséjét Joós Tamás előadásában, de mindannyiunkban mély nyomokat hagyott! A történet mind tartalmában, mind pedig az előadás maga elragadó volt. Úgy tanultak belőle a gyerekeink – meg igazából mi is – a zenéről, hogy az egyszerre volt elképesztően érdekes, interaktív és élvezetes. Fantasztikus volt!”

Gysz24 Blog1 3

És volt még olyan program, amit nemcsak a gyerekek élveztek nagyon, de a felnőttek is – legalábbis Zsófi emlékei szerint, aki férjével Ákossal és lányukkal, Hannával térnek vissza szinte minden Gyerek Szigetre. Kedvenc emlékként Zsófi az Apák Napi Pompom Party-kat nevezte meg: “Többször is itt ünnepeltük közösen az Apák Napját! Szerintem zseniális ötet egy olyan bulit tartani, ahol fontos az is, hogy a felnőttek is jól szórakozzanak, és ahol a szülők a gyerekeikkel együtt partizhatnak, táncolhatnak. Hannának is különleges élményt volt ez mindig, most is emlékszik rá, hogy az apjával milyen jókat roptak ott!”

A Gyerek Sziget 23 éves története során pedig felnőtt egy nemzedék, akik először gyerekként voltak itt kint a szüleikkel, és még emlékeznek az első Szigetekre. Ilyen egykori gyerek a ma 25 éves Dorka is: “Nagyon sokszor voltunk kint anyuval a Gyerek Szigeten, amíg kicsi voltam. Júniusban szinte minden hétvégén jöttünk legalább egy napra, akkor is, ha szép volt az idő, és akkor is, ha esett. Volt, hogy csak kettesben, volt, hogy apámmal hármasban, de olyan is, hogy barátokkal együtt érkeztünk. Nagyon sok dolgot először itt próbálhattam ki, amire máshol nem lett volna lehetőségem. Például a pónilovaglást, a falmászást. De az egyik legviccesebb az volt, amikor anyám ült fel egy tandemkerékpárra a barátnőjével. Egy biztos, nekem nem volt nyár Gyerek Sziget nélkül!”

Hamarosan újra itt a lehetőség, hogy találkozzunk! Jöttök élményt gyűjteni?

Gysz24 Blog1 Hero