2024. Június 21-23.
Hajógyári-sziget

Kutyasimogató, felelős állattartási kvíz, műkakiszedő verseny

2024.04.29

6 perc

Idén másodjára is vár titeket a Generali Gyerek Szigeten az Óbudai Kutyás Egyesület!

A Hajógyári Sziget nemcsak a Gyerek Szigetnek ad otthont – a rendezvényeken kívül is nagy közösségi élet zajlik itt. Például rengetegen jönnek ide kutyájukkal kikapcsolódni, játszani. Ez a közösség olyannyira kötődik már a Szigethez, hogy idén már második alkalommal lesz a Gyerek Sziget vendége az őket képviselő Óbudai Kutyás Egyesület is!

 

A Gyerek Sziget látogatóit idén is rengeteg érdekes programmal várják majd: lesz náluk kutyás bemutató, a gyerekek itt megismerkedhetnek majd az Ürömi Állatotthon gazdára váró kutyáival is és arról is többet tudhatnak meg, hogyan érdemes megismerkedniük és közeledniük egy kutyához. Miközben helyben meg is simogathatják az ember legjobb barátjának képviselőit, beszélgethetnek az Egyesület tagjaival – aki pedig vállalkozik rá, az a felelős állattartással kapcsolatos kvízkérdésekkel is megmérettetheti magát. Addig is, míg végre megnyitja kapuit az idei Gyerek Sziget, mi is feltettünk néhány kérdést az Egyesület elnökének, Gáspár Zsófinak.

 

Gyerek Sziget: Már másodjára találkozhatnak majd veletek a Gyerek Szigetre látogatók, ráadásul ti lesztek az első pont a belépés után. Mi az, amit nagyon szeretnétek átadni a kicsiknek és nagyoknak e három nap során?
Gáspár Zsófi: A legfontosabb célunk az érzékenyítés, a felelős kutyatartásra való felkészítés, az állatok szeretete és tisztelete, de a természetvédelem és a környezetünk tisztántartására is mindenképpen szentelünk időt. Például meglepő lehet, de a gyerekek imádnak mű kutyakakit felszedni, úgyhogy a nagysikerű kakiszedő versenyünket idén is megrendezzük!.

 

Gyerek Sziget: Szerintetek szülőként miben kell másként viselkedni felelős gazdaként? Milyen plusz feladata van annak a kutyatartónak, aki egyben szülő is? És kik tudnak többet a kutyatartásról: a szülő vagy a gyerekek?
Gáspár Zsófi: Szülő vagyok én is, mindig fontosnak tartottam, hogy a lányomnak példát mutassak és így olyan emberré váljon, aki tiszteli, óvja az őt körülvevő környezetet. Mi egy molylepkének is kinyitjuk az ablakot, hogy kirepülhessen. Döbbenten látom azokat a videókat, amikben anyuka kacarászva videózza a gyerekét, aki épp egy kutyát nyúz, vagy próbál ráülni a hátára. Vajon az a gyerek mit tanul anyukája reakciójából? Bele sem merek gondolni.
De azt is többször tapasztaltam, hogy azok a gyerekek, akik részt vettek már valamelyik egyesületi foglalkozásunkon, sokkal jobban informáltak, mint az átlagos szülők. Mondok egy példát: sok felnőtt életében nem látott még kutya fogkefét. De azok a gyerekek akikhez már eljutottunk, pontosan tudják, hogy mi az, hogyan kell és miért fontos használni.
A Gyerek Szigetre látogató felnőttek túlnyomó többsége egyébként felelős gazdinak bizonyul, legalábbis a játékos kvízünkből ez derül ki. Ami egyébként arra is jó, hogy ha mégis van olyan terület, amin egy gazdának fejlődnie kell, az kiderüljön belőle.

Gysz24 Blog4 3

Választási szempontok és alap etikett kezdő kutyásoknak

Gyerek Sziget: Ha még sosem volt kutya a családban, akkor hány éves gyerek mellé ajánljátok a négylábú társat?
Gáspár Zsófi: Nincs ilyen korhatár, szerintem bármikor lehet kutya a családban. A fontos az, hogy nagyon meg kell nézni a fajta jellemző tulajdonságait. Ha pedig menhelyről hozunk el kutyát, akkor jó alaposan elbeszélgetni a menhelyen dolgozókkal, hogy a kérdéses családba egyáltalán való-e kutya. Amennyiben igen, akkor melyik.
Például emeleten lakó család esetében nem jó választás egy tacskó, mert az anyuka nem fogja egyszerre felemelni a picibabát és a kutyust, márpedig egy tacskó gerince nem tolerálja hosszú távon a lépcsőzést. Vagy egy túlmozgásos, esetleg terelő kutya nem jó választás egy babakocsi mellé. A megfelelő kutya kiválasztása szituáció, család és sok egyéb tényezőtől függő történet.

 

Gyerek Sziget: Mik azok az alap etikett szabályok, amit mindenképp tanítson meg egy szülő a gyereknek a kutyákkal való kapcsolathoz?
Gáspár Zsófi: Soha ne menjen oda a gyerek, de úgy általában senki se egy kutyához úgy, hogy nem egyeztet a kutya gazdájával! Tanítsuk meg a gyereknek, hogy ne a kutya feje felé nyúljon és ne nyújtsa felé a kezét, hogy megszagoltassa a kutyával, ez egy tévhit! Meg kell várni, míg a kutya odamegy a gyerekhez és a saját tempójában megszaglássza, majd ezután a gyerek óvatosan az állat hátát simogassa meg. Fontos azt is megtanítani a gyereknek, hogy ne szaladjon a kutya felé és ne hangoskodjon, mert attól megijedhet a kutya. Mindent csak szépen, lassan csináljon a kutya közelében! Még egy dolog: amíg a gazdával nem egyeztettünk, se a szülő, se a gyerek ne adjon enni vagy inni a kutyának! Jó, ha tudja a szülő, hogy van olyan kutya, aki kézből soha nem kap enni.

 

Gyerek Sziget: Mik azok az általános és leggyakoribb hibák, amiket látni szoktatok a szülők-gyerekek-kutyák háromszögben?
Gáspár Zsófi: A leggyakoribb az, amikor rohan visítva a gyerek a kutya felé és a szülő biztatja, hogy “ott a kutyus” és simogassa meg a gyerek. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy odanyomja a kisgyerek a kezét a kutya orrához, miközben a kutyán látszik, hogy legszívesebben odakapna – de szerencsére sok esetben ezt nem teszi. Az is gyakori hiba, ha a fagyitölcsért a gyerek letöri és ledobja a kutyának, vagy kézből szeretné odaadni a szülői biztatásra az állatnak. Hű, ezt hosszan lehetne sorolni. Előfordul, amikor már rég látszik a kutyán, hogy nem kívánja a gyerek és a barátainak a gyömöszölését, de nem szólnak rá a szülők a gyerekekre, hogy hagyják békén a kutyát, pedig a kutya testtartásán már mindenki számára evidens, hogy kellemetlen neki a szituáció.

 

Gyerek Sziget: Mit láttok, milyen előnyei vannak egy gyerek számára, ha kutya mellett nő fel? És van-e hátránya annak, ha egy gyerek kutya mellett nő fel?
Gáspár Zsófi: Nem tudok ilyen hátrányról, szerintem nincs is! Sőt! Egy gyerek, ha kutya mellett nő fel, sokkal ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben. Emellett pedig szociálisan is segíthet neki a kutyatartás: érzékenyebb, nyitottabb és figyelmesebb lesz, mint a kortársai, eleve automatikusan többet lesz levegőn, hiszen a kutyákat minden nap többször el kell vinni sétálni és a felelősségtudatról már ne is beszéljünk.
Ha a család a kutyatartás mellett dönt, akkor mindenképp érdemes átbeszélni és ha kell, szakembertől segítséget is lehet kérni abban, hogy a család életritmusához, lakóhelyéhez a kutyára szánt időkerethez, anyagi lehetőséghez mérten milyen fajtajellemzőkkel, milyen fajtájú és habitusú kutyát fogadjon be a család.

Gysz24 Blog4 1