2024. Június 21-23.

Kamilla Karamella bohóc: „A bohócság számomra az élet egyik nagy ajándéka”

2024.04.03

9 perc

Vági Zsuzsa, azaz Kamilla bohóc már a mi gyerekkorunkban is meghatározó alak volt, nagy öröm, hogy a gyerekeink is megismerhetik és találkozhatnak a Karamella Cirkuszvilággal a Gyerek Szigeten.

Vági Zsuzsa nem bohóckodik, hanem a valódi foglalkozása bohóc, saját magáról, a nevéről, bohóc mivoltáról így beszélt egy interjúban: “Bohóc vagyok, nevem Kamilla bohóc, de amióta bohócdoktorként is dolgozom a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványnál – az alapítás óta –, az­óta a Kamilla Karamella Drrrrr a teljes nevem. A Kamilla nagyon egészséges, a Karamella édes, de időnként odakozmál, a Drrrr pedig azért van, mert szeretek motorozni.”

Kamilla, a bohóc

Kamilla Karamella az Artistaképző Intézet kísérleti bohócképzésén kezdte pályafutásán, ami után beindult a bohócélet számára: szabadtéri rendezvények, népünnepélyek, vidéki és fővárosi művelődési házi gyermekelőadás részese volt a ‘80-as évektől kezdve. “Imádtam az antivilágban, amikor iskolás és óvodás korú gyerekekkel töltötték meg a jó kis lerobbant művelődési házi nézőtereket, és fantasztikus hangulatban, óriási öröm és szeretet közepette zajlott minden műsor” – mesélte Kamilla Karamella.

A Cigánykerék című tévéműsorban ismertük meg aztán mi is, amiben Lala bohóccal együtt Kamillát országszerte a szívükbe fogadták a gyerekek és szülők. Később, a tévé után pedig színházi formába ültették át a műsorukat, Nemes-Nagy Ágnes, Mosonyi Aliz, Kipling és Dániel András meséiből is vittek gyerekszínpadra előadást. “Itt az improvizáció, az érzékeny figyelem teszi nagyon izgalmassá a feladatot, és az is, hogy a kórházban a gyerek egészséges „részét” aktivizáljuk, amivel indirekt módon segítjük a gyógyulását.”

Gysz24 Blog2 2

Az első bohócdoktor

Kamilla fő küldetése több mint 20 éve az, hogy bohócdoktorként mosolyt csaljon és mosollyal segítsen a gyógyulásban a beteg gyerekeknek. Az első hat bohóc között volt, akik a bohócdoktori munkát Magyarországon megismertették a nagyérdeművel. A saját bevallása szerint lelkileg megterhelő, de nem teher számára a bohócdoktorkodás, még ha sok nehéz helyzetben lévő gyerekkel is találkozik, mindegyiküket “szeretetbe és szomorúságba csomagolt” gyerekként őrzi a szívében. Egyáltalán nem nehéz munkaként gondol a hivatására, hanem gazdagságként: “Nagyon megtisztelőnek érzem, hogy beteg gyerekek gyógyításában szerepem lehet. A bohócság számomra az élet egyik nagy ajándéka.”

A bohóc rengeteg kedves emléket őriz a gyerekekről, egyet azonban kiemelt a bohócdoktoros bemutatkozásában: “Egyszer egy kisfiú már órák óta sírt, és se az édesanyja, se a nővérkék nem tudták megnyugtatni. Ekkor előbújt egy plüssállat a zsebemből, mindenbe belekóstolt, és minden nagyon ízlett neki. Buborékokkal a kisfiút is megkínálta, és ő utánozni kezdte a plüssöt – mintha bekapta volna a bubit. Ekkor egy nővérke kekszet adott a kezembe, s a kisfiú igazából falatozni kezdte a kekszet. És elfelejtett sírni. Nagyon szép együttműködés született ekkor a nővérke és a bohóc között.”

A bohócdoktorok dolga lelkileg embert próbáló, ezért egy héten maximum kétszer mennek a beteg gyerekekhez, váltják egymást, hogy tudjanak töltődni és minél több mosolyt tudjanak szétosztani a kórházakban. A bohócdoktor munkája a kórteremben másféle figyelmet és jelenlétet kíván, mint a színpadon vagy a cirkuszban, egy sokkal érzékenyebb szituációban kell megtalálni a humort és kihúzni a gyerekeket, szülőket a lelki fájdalomból. Kamilla Karamella szerint a kezdetek óta sokat változott a szülők hozzáállása is a bohócdoktorok munkájához, míg az elején még idegenkedtek az ilyen fajta lelki gyógymódtól, addig most már lazább a hozzáállásuk és örülnek a bohócok segítségének.

“A színházban sokkal nagyobb szabadságunk van, ha viszont egyedül vagyok és a gyerekekből csinálok partnert, az hihetetlenül kockázatos vállalkozás. (…) Fontos a közvetlen személyesség, s hogy mindenkinek legyen egy olyan pillanat, amiről érezheti, hogy ez neki szól” – nyilatkozta a kórházi munkáról Kamilla Karamella.

Csak egy kis cirkusz

A figyelem, empátia és megértés a kórtermen kívül, a bohócszínpadon is vele marad, a felnőttekkel és gyerekekkel is azonosul, nem marad senki mosoly nélkül Kamilla Karamella előadásai során. Vági Zsuzsa és Kamilla Karamella nem választható külön, a bohócság Zsuzsa életének minden szegletét áthatja.

“Valamilyen módon mindig a bohócságról szól az élet. Valamit mindig szervezni kell, készülni a fellépésre, írni, kitalálni, próbálni. Általában visszafogott, csendes, decens hölgy vagyok. A civil életemben nem vagyok szélsőséges és harsány, mint a bohóclétben. Lehet, hogy ott engedem szabadjára azokat az energiákat, amelyeket civilként nem tudok.” – mondta magáról Zsuzsa.

Kamilla Karamella a pályafutása során csak nagyon rövid ideig volt cirkuszi bohóc, amikor a partnerével, Lalával csatlakoztak az Ádám Cirkuszba, hogy kipróbálják magukat ebben a hagyományos cirkuszi porondon is. Annyira rövid idő volt ez, hogy pár hét múlva már fel is adták, mert elég mostoha körülmények között kellett dolgozniuk, ahogy akkoriban – a ‘80-as években – általában a magáncirkuszokban. Egy lakókocsiban kellett lakniuk, amiben még felállni sem tudtak rendesen, mert túl magasak voltak hozzá. De ez a rövid kitekintés nem okozott nagy törést Kamillában, hiszen mindig is színpadi bohóc akart lenni, nem feltétlenül a klasszikus tréfákat, hanem inkább a saját jeleneteket kedvelték Lalával, amikor meglévő mesékbe írták a bohócokat. Nem maradtak ki azért a régi bohóctréfák sem a repertoárból – ezekből a Gyerek Szigeten is láthatunk évről-évre Kamillától a Karamella Cirkuszvilágban.

Kamilla Karamella szerint a gyerekek és a bohócok között mindig különleges kapcsolat van, valószínűleg azért, mert a gyerekek megérzik, hogy a bohócok kimondják azt, amit ők szeretnének, de a felnőttek szerint nem szabad. “A gyerekeknél is van egy ilyen életszakasz: azt hiszik, olyan a világ, amilyennek ők gondolják. Mindennek úgy kell lennie, ahogy azt ők szeretnék. Ha ez nem így történik, nem vonnak le mély következtetéseket, hanem egyszerűen átlépnek rajta” – nyilatkozta a bohócdoktor.

Gysz24 Blog2 1

Illemtan bohóckodva

A bohócdoktorság mellett Vági Zsuzsa más projekteken is dolgozott, többek között 2008-ban a Thália Színházban az Illemtan gyerekeknek című előadásával humorral és interaktív játékkal tanította arra a gyerekeket, hogyan viselkedjenek jól. A koncepció egészen egyedülálló volt, olyan alapvető készségeket tanított lazán és viccesen a gyerekeknek, mint hogy figyeljünk oda egymásra, tanuljunk meg kibékülni, köszönjünk, ne turkáljuk az orrunkat, mossunk kezet… „Humoros és pedagógia is van benne. Illemtanról beszélünk, kicsit kinevetjük magunkat is, a felnőtteket is, ugyanakkor az is benne van, hogy jónak lenni fontos” – összegezte akkor Vági Zsuzsa.

A bohóc azért is tartotta fontosnak ezt a színházi munkát, mert remélte, hogy a pedagógusok is tudják a látottakat, hallottakat használni, és hogy a mosoly, humor mint közös nyelv működhet a gyerekek és tanárok között. Kamilla Karamella szerint ehhez csak fantázia kell, mert ha az van, akkor már lehet játékosan tanítani is az iskolában.

Az Illemtan gyerekeknek darab nem egy hagyományos színpadi mű volt, hanem teljes mértékben bevonta a gyerekeket is a bohóc a színházi élménybe: eljátszhatták a régi gyerekeket, zongorázhattak, ehettek sütit, válaszoltak a kérdésekre, beöltözhettek a saját nagymamájuknak vagy egy tanárnak, segítettek a bohócnak, hogyan viselkedjen helyesen. Vági Zsuzsa szerint sokkal több van a gyerekekben, mint amennyit olykor a felnőttek kinéznek belőlük, amikor felmennek a színpadra a gyerekek, általában kiderül, hogy őrületes színészi és zenei képességeik vannak, lenyűgözik Kamillát a tehetségükkel.

Karamella Cirkuszvilág a Gyerek Szigeten

A Gyerek Szigeten a Karamella Cirkuszvilágban találkozhatunk Kamilla Karamellával és társaival, ahogy azt már évek óta megszokhattuk. Vági Zsuzsa igyekszik a cirkuszművészet minél több részét bemutatni, felvonultatni a Cirkuszvilágban, hogy a gyerekek bele tudjanak kóstolni, milyen az élet cirkuszi artistaként. “Mivel az Állami Artistaképző Intézetben tanultam, amint módom nyílt rá, meghívtam a tanáraimat, hogy tartsanak foglalkozást a Gyerek Szigeten. Csodás, ugyanakkor hihetetlenül nehéz művészetnek tartom a cirkuszi artisták munkáját, és ezzel tudtam picit hozzájárulni, hogy a közönségükkel, esetlegesen a jövő cirkuszművészeivel közelebbi kapcsolatba kerülhessenek. Több fiatal is nálunk találkozott először közvetlenül az artistasággal, amit azóta is gyakorol” – mesélte a Gyerek Szigeten tapasztaltakról Kamilla Karamella.

A Gyerek Szigeten a Karamella Cirkuszvilágban Kamilla mellett más bohócdoktorokkal, zsonglőrökkel találkozhatnak is a gyerekek, akikre még rengeteg meglepetés vár. Az is lehet, hogy úgy térnek haza a Karamella Cirkuszvilágból, hogy képesek lesznek fejjel lefelé lógva tányérokat pörgetni fél kézzel – a szülők nagy örömére.