2024. Június 21-23.
Hajógyári-sziget

A Gyerek Szigeten észrevétlenül tanulnak a gyerekek a környezetvédelemről

2024.06.22

4 perc

Elengedhetetlen, hogy a gyerekeket környezettudatosan neveljük és a mindennapokban környezetbarát életmódra tanítsuk őket. A Generali Gyerek Sziget programjai ebben is segítenek!

 

A gyerekeink a kezükben tartják a bolygó jövőjét, a környezettudatos nevelés ma már nem is kérdés, amikor az új generációra tekintünk. A környezetvédelem a mindennapok szerves részévé vált már, a gyerekeket úgy kell nevelnünk, hogy tisztában legyenek a szerepükkel a természetben. Szülőként az iskolai környezeti nevelés mellett tehetünk azért, hogy a gyerekeinknek már alapvető érték legyen a környezetvédelem.

 

Szabadtéri játék

 

A gyerekek hajlamosak több időt tölteni zárt térben, mint régen, köszönhetően a technológia fejlődésének, ami hozzájárul a mozgásszegény életmódhoz és a természettől való elszakadáshoz. Az olyan szabadtéri tevékenységek, mint a túrázás, a kempingezés, vagy akár a szemétszedés a közeli parkban, segíthet a gyerekeknek abban, hogy mélyebben megbecsüljék a környezetet. Ezenkívül fejleszti a felelősségérzetet a természet megőrzése és védelme iránt.

 

Példamutatás

 

A szülők és a tanárok döntő szerepet játszanak a gyerekek környezethez való hozzáállásának és viselkedésének alakításában. Ezért létfontosságú, hogy a felnőttek példát mutassanak, a mindennapokban környezettudatosan viselkedjenek, mert a gyerek a példamutatásból tanul a legtöbbet. Az olyan egyszerű dolgok, mint az újrahasznosítás, a műanyaghasználat csökkentése, a víztakarékosság és a tömegközlekedés használata nagy hatással lehetnek a pozitív környezeti szemlélet kialakítására.

 0004 Blog Kornyezet

Szórakozás

 

A gyerekek a legjobban szórakoztató és interaktív tevékenységeken keresztül tanulnak. Ezért a környezeti nevelést úgy kell megtervezni, hogy a gyerekek számára vonzó és élvezetes legyen. Az olyan tevékenységek, mint a környezetvédelmi témájú társasjátékok, az újrahasznosítási versenyek és a környezetbarát kézműves foglalkozások szórakoztatóvá tehetik a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos tanulást. Ebben lesz idén is nagy segítség a környezettudatosságra nevelésben a Gyerek Sziget a változatos, természetközeli programokkal.

 

Például a következő környezetbarát programok várják a kicsiket és nagyokat a Gyerek Szigeten a Gyerek Paradicsomban:

 

  • Mini palackkert workshop: Mini moha palackkert készítéssel vár titeket Viktória, hogy hazavihessetek magatokkal egy csipet természetet!
  • Állati jó játékok: Madaras játékok, játékos ismeretek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület állatos játékaival a Gyerek Paradicsomban! Állati jó lesz!
  • KISKERT – növényes játszótér: Építsetek kiskertet, locsoljátok meg a frissen ültetett növényeket, csináljatok búvóhelyet a játék állatoknak, majd csodáljátok meg milyen szépet alkottatok!
  • Titkos kert: Foglalkozásunkon palántázó poharat hajtogatunk és sziklakerti növényt ültetünk bele.Utána annyi dolgod lesz vele csupán, hogy egy számodra kedves helyen földbe helyezd, gondozd és örülj majd minden új hajtásnak!
  • Tereplépkedés: Le a cipőkkel! Érezzétek talpatok alatt a talajt, ami időnként igencsak meglepő lesz!
  • Virágos képeslap workshop: Foglalkozásunkon a természeti környezetünkben található termésekből, gallyakból, magokból, homokkal, és akár sétáink során talált különféle virágokkal, növényekkel készítünk képeket.
  • Pólószatyor készítő workshop: Van olyan pólód, amit inkább szatyorként használnál? Gyere a Gyerek Paradicsomba és alakíts egy nagyot! Vagyis pólóból készíts velünk szatyrot!
  • Vadonleső program: Lesd és óvd! A megismerés védelme: természetvédelmi játékok a Vadonleső Programmal, az Év Emlősével, a vadmacskával és az Év Vadvirágának választott fehér tündérrózsával. Természetismereti kvízek, interaktív játékok – társasjáték, óriáskirakó, állatnyom-felismerő, növényi termés és levél párosító, varázsdoboz és még sok más – kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 

A környezettudatos nevelés nemcsak a jövő generációjának, hanem a bolygónk jövőjének is kulcsfontosságú eleme. A mindennapi szokásokban rejlő apró változtatások hosszú távon nagy hatást gyakorolnak. A példamutatás, az oktatás és a szórakozva tanulás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekek felelősségteljes, környezettudatos felnőttekké váljanak. Ne feledjük, a jövő a mi kezünkben van, és a gyermekeinknek adott útmutatás alakítja majd a világot, amelyben élni fognak.