2024. Június 21-23.
Hajógyári-sziget

„A gyerek füle teljesen máshogy hallgat zenét” – Interjú a Kiskalász zenekar frontemberével, Varga Borival.

2024.05.07

6 perc

Varga Bori a Kiskalász zenekar frontembere, egyik ötletgazdája, egy személyben ezer feladatot lát el, nem mellesleg pedig zenetanár és háromgyerekes édesanya. Valószínűleg egy időnyerővel szervezi a napjait. A zenekart a férjével, Sántha Gáborral közösen alapították 15 évvel ezelőtt, és ahogy sok-sok éve mindig, idén is fergeteges koncerttel várják a Gyerek Szigeten a kicsiket és nagyokat. Bori mesélt a Kiskalász zenekar történetéről, tagokról, gyerekzenéről, és arról, miért olyan fontos a zenei nevelés a kisgyerekek fejlődésében.

“15 évesek lettünk idén – mondja Bori -, van már olyan anyuka, aki régen a koncertjeinkre járt gyerekként, most pedig már a saját gyerekét hozza el a koncertjeinkre. Ennyi idő alatt rengeteget változott a gyerekzene is a világgal együtt. Sokkal vizuálisabb lett az élet minden része, ez a gyerekzenét is érintette, a koncerteken is érződik, hogy máshogy kell már megszólítani a mai gyerekeket, mint régen. 15 évvel ezelőtt még belefért a koncertekbe egy-egy lassabb dal is, de most már ehhez nincs annyi türelmük a gyerekeknek. Nehezebb átadni a zene üzenetét vizualitás nélkül, csak a zenével. Mi pedig egy élő koncertes gyerekzenekar vagyunk, amihez ragaszkodunk is, nálunk a hangokkal, hangszerekkel megy a játék. Régen elég volt az, hogy megírtál egy dalt, kiálltál, eljátszottad, muzsikáltunk egy jót – ebbe abszolút be lehetett a gyerekeket vonni. Ma már ezt így, ilyen egyszerű formában, az online tér megerősödése miatt nem lehet ennyire egyértelműen átvinni. De a változás pozitív irányba visz minket, igyekszünk követni rugalmasan a fejlődést.”

 

Bori szerint gyerekzenekarként azért sem egyszerű a vizualitást a koncertekre bevinni, mivel ők nem este játszanak a színpadon, mint a felnőtt zenekarok, hanem napközben, világosban adják a koncerteket – de annyira nem is akarják beépíteni a ledfalakon villódzó vizuális effekteket a műsorba. A koncertjeiken rengeteg pozitív visszajelzést kapnak, már csak ezért is akarnak mindenképpen élő zenével minél több koncertet adni, hogy ilyen aktív kapcsolatot tudjanak kialakítani a közönségükkel. Másrészt pedig Bori a gyerekek számára is rendkívül fontosnak tartja, hogy élő zenét halljanak.

 

“Teljesen más élmény a gyerekeknek, amikor élőben, rendes hangszereken megszólalnak a dalok, mint az, ha egy plüssmackónak öltözött ember táncol a színpadon gépzenére. Más műfaj az, amit mi képviselünk. Zenetanár vagyok, a zene szolgálatába álltam már kiszámolni sem merem hány éve, a zenekarból a basszusgitárosunk is ilyen végzettséggel rendelkezik, de mindegyik tagunk a zene terén dolgozik – a zene a hivatásunk civilben és a színpadon is. Ezt képviseljük a koncerteinken.

Gysz24 Blog5 3

Nekünk a zenei edukáció, a hallásfejlesztés, a ritmusfejlesztés lebeg a szemünk előtt, amikor zenét írunk és adunk elő – teszi hozzá Bori. – Nem is tudunk más hozzáállással közelíteni a zene felé, de mindezt a mai világra lefordítva kell átadni a gyerekeknek. Például a Borsómese című dalunk egy hétnyolcados dal, ami olyan ritmus, amit a gyerek véletlenszerűen nem nagyon fog hallani, hacsak rá nem megy egy bolgár zenei oldalra. Ezt a gyereknek nyilván nem lehet így tálalni, hogy “ez egy hétnyolcados dal, milyen jó most neked, hogy az egyszerű négynegyeden kívül hallasz valami mást is”, mert nem fogja érteni. De élő koncerten meg tudjuk azt tenni, hogy versként megtanítjuk a gyerekeknek a szöveget, aztán együtt az éneket is elsajátítják, és megtanulják a hétnyolcadot, amivel fejlődik a ritmusérzékük úgy, hogy észre sem veszik.”

 

15 évvel ezelőtt a Kiskalász zenekar Bori első gyermekével együtt született meg. Bori addig a Ghymes együttesben zenélt, sokat turnézott velük, de tudta, hogy azt az életvitelt nem tudja baba mellett folytatni, ám nem akarta abbahagyni a zenélést sem. Így találták ki a férjével, Gáborral közösen a Kiskalász zenekart. A dalokat Bori írja 90 százalékban, majd közösen meghangszerelik a férjével, és utána megkapja a zenekar – ez a munkafolyamat náluk nagyon jól bevált. “A közönség visszajelzései alapján a zenénk igazi „Felnőttbarát” gyerekzene, mely az egész családnak élményt nyújt. Eddig hét lemezünk jelent meg, melyből kettő aranylemez lett” – mondja Bori.

 

A zenekar többi tagját is bemutatta Bori részletesebben. Gábor, Bori férje Rúzsa Magdival is zenél, de van civil állása is, amely szorosan kötődik a gitárokhoz. A basszusgitáros, Boros Attila, Bori régi barátja, akivel még a főiskolán ismerkedett meg, és a zenekar indulása óta velük van, nem is volt számukra kérdés a zenekar születésekor, hogy őt hívják basszusgitározni. Attila a Kiskalász mellett Dés Lászlóval és más zenészekkel is játszik. Angler Ákos pedig az ütőhangszeres a zenekarban, aki tavaly csatlakozott a bandához, ő is aktív zenész, más zenekarokban is felbukkan a neve, de mellette van civil foglalkozása is, melyben ütőhangszerekkel dolgozik.

Gysz24 Blog5 2

Arra a kérdésre, hogy ki Bori kedvenc gyerekzenésze, azonnal rávágta, hogy Halász Judit, ahogy ezt tennénk mindannyian, akik a ‘80-90-es években voltunk gyerekek. “A legelső zenei élményem, az egy Halász Judit koncert volt – emlékszik vissza Bori. – Emlékszem rá, hogy milyen ruhában volt, láttam azóta fényképet is róla: kék selyemfelső, és egy fekete forró naci, tisztán emlékszem rá. Hatalmas insiprációt jelentett a karrieremben, nagy szerepe volt abban, hogy zenetanár lettem és hogy most van egy gyerekzenekarunk. Már felnőttként, tanult zenészként jöttem rá, hogy az Ákombákom című dala az egy ötnegyedes dal, és hogy nem is tudtam gyerekként, miért tetszik annyira, hogy pont azért lett ez a dal a kedvencem, mert más a lüktetése, nem a megszokott ritmust hallom. Zseniális az a dal. Ilyen szempontból rengeteg inspirációt adott, hogy a gyerek füle teljesen máshogy hallgat zenét, ritmusokon és dallamokon felül hallgat egy zenészt – és ennek mentén írjuk máig a dalainkat.”

 

Bori kiemelte, hogy a szívük csücskében van a Gyerek Sziget, több szempontból is hálásak ennek a rendezvénynek. Egyrészt mert minden alkalommal meghívják a Kiskalász zenekart fellépőnek, és így támogatják az élő gyerekzenét, ami számukra rendkívül fontos ügy. Másrészt örülnek, hogy az egyik legdominánsabb hazai gyerekfesztivál állandó résztvevői lehetnek, és hogy a többi programon is látszik, hogy mennyire szem előtt tartják a gyerekek edukációját a Gyerek Sziget szervezői is. “A Gyerek Szigeten teret adnak azoknak a zenekaroknak a megmutatkozásra, akikre nem mennének el nagy tömegek enélkül a rendezvény nélkül – tette hozzá Bori. – Szerencsések vagyunk, hogy már 10 éve visszajáró zenekarként felléphetünk idén is a Gyerek Szigeten.”