Zsuzsika hangja -
Interjú Zsurzs
Katival

2018.05.23.

Nagy örömünkre június 9-én szombaton egy fantasztikus előadást láthat a Gyerek Sziget közönsége – egy ízig-vérig színházi előadást, elsőként szabadtéren. A Karinthy Színház egy közkedvelt és bájos előadása, a Zsuzsika hangja varázsolja erre a délelőttre igazi színházzá a Gyerek Sziget színpadát. Az előadás írójával, rendezőjével és egyik szereplőjével, sokak kedvencével, Zsurzs Katival beszélgettünk.

 
Mikor született az előadás?
 
Az előadás kb 10 évvel ezelőtt készült a székesfehérvári Vörösmarty Színház
megrendelésére, akkoriban elég sűrűn mutattunk be új gyerekelőadást a város óvodásainak és kisiskolásainak. Hozzászoktak, már várták az új játékot, aztán felnőve már a nagyszínpad előadásait látogatták. Jó volt őket ismerősként üdvözölni.
 
Mi ihlette meg a művésznőt arra, hogy ezt a "mesét" megálmodja?
 
Olyan történetet kerestem, ami a színházról szól, betekintést enged a színház titkaiba, de csak annyira, hogy ne vesszen el az a csoda,amit nézőként átélünk egy jó előadás közben.
 
Nem lehet egyszerű egyszerre játszani és rendezni is a darabot, amit ráadásul Ön írt. Könnyen megfér a három "szerep"?  
 
Előző gyerekelőadásaimat - éppen az interaktivitás miatt - én írtam vagy állítottam össze, mert én tudtam, hogyan szeretnék együttműködni a gyerekekkel. A legelsőt a Thália Színházban készítettem a stúdiószínpadon, Janikovszky Éva műveiből állítottam össze - Velem mindig történik valami – címmel, és közel 300-szor ment. Mivel kis terem volt és végig beszélgettem a gyerekekkel, sokszor tudtam a nézők nagy részének a nevét az előadás végére. Személyes ismerősök lettünk. Ezt a személyességet azóta is igyekszem megtartani.
 
 
 
Mi a különlegessége ennek a darabnak?
 
A Zsuzsika Hangjában két kedves kollégámnak is jutott szerep - Kuna Katának és Kurkó Józsefnek, akik remekül érzik a gyerekekkel és gyerekeknek való játékot.
 
Hány éveseknek ajánlják az előadást?
 
Tulajdonképpen ez egy beavató színház kicsiknek, 5-9 éveseknek.
Ennek a korosztálynak – szerintem - nagyon való az interaktív előadás, szeretnek részt venni a mesében, szeretik elmondani a véleményüket, úgy érzik ,beleszólhatnak a történet menetébe.
Az eddigi előadások során elmondták,hogy – szerintük - az a jó színház, ahol nevetni lehet, és izgalmas - remélem megfelelünk az elvárásaiknak.
 
Mire számíthat a Gyerek Sziget közönsége? 
 
Ugyanaz az előadás várható, mint amit a Karinthy Színházban láthatnak a nézők, vagy valamiben más lesz a Gyerek Szigeten?
Természetesen minden előadás változik, ha kiemeljük abból a közegből, ahová készült. A szabad tér pedig különösen más helyzeteket teremt. Kicsit át kellett ezt a darabot is alakítanunk, mert bizonyos technikai elemek -
pl. a fénnyel való játékok- a szabadban nem érvényesülnek, de reméljük,hogy a lényegét tekintve nem csorbult az eredeti szándékunk.
 
Nagyon köszönjük Zsurzs Katinak és csapatának, hogy elfogadták meghívásunkat! Mi is nagy izgalommal várjuk az előadást! Ne hagyd ki te sem: június 9. szombat 11 óra!