„Úgy sem fog
sikerülni”,
„Ehhez béna
vagyok”

2017.05.29.

Hányszor hallottuk és mondtuk ezeket a mondatokat? Vajon mi áll mögöttük és tudatában vagyunk-e annak, hogy hat ránk, vagy a gyerekünkre? A Hősök Tere Kezdeményezés szülői workshopjaival a Gyerek Szigeten debütál.

 

Szülőként sokat és sokszor törjük azon a fejünket, hogyan készítsük fel már az egészen aprókat is a nagybetűs ÉLETre. Vajon elég kitartó lesz-e? Hogyan fog megküzdeni az akadályokkal? Gyorsan kedvét szegi-e majd, ha valami nem sikerül? Én, mint Anya vagy Apa, hogyan tudom segíteni ezen az úton?
 
A Hősök Tere Kezdeményezés vezetőjével, Orosz Györgyivel beszélgettünk a ’mindset modulról’.
 
Hogyan jött az ötlet, hogy képviseljétek a Hősök Terét a Gyerek Szigeten? Voltatok már ilyen jellegű rendezvényen? 
 
A fiam már felnőtt ezért érintőlegesen találkoztam korábban Gyerek Szigettel, de ahogy leültünk Gerendai Károllyal beszélgetni arról, hogy milyen együttműködési lehetőségeket lát a Hősök Tere Kezdeményezés és a Sziget rendezvényei között, rögtön rávágta: Gyerek Sziget!  
 
A Gyerek Sziget egy hosszú múltra visszatekintő rendezvénysorozat sok-sok színvonalas programmal, előadóval. Mi viszont épp a gyerekek szüleit szeretnénk megismertetni egy olyan tudás anyaggal, amellyel hosszútávon sikeresebb, életrevalóbb és boldogabb gyerekeket nevelhetnek.
 
Pontosan mi az a mindset modul? Mesélnél róla pár szóban?
 
Módszerünket Prof. Philip Zimbardo világhírű amerikai szociálpszichológus – egyben kezdeményezésünk társalapítója – 6 elemből álló hétköznapi hősiesség modelljére építjük. Magyarországon jelenleg 2 modul oktatásával foglalkozunk és eddig főleg pedagógusoknak tartottunk tréningeket. De ezek inkább a keretek.
 
A növekvő mindset modul azzal szembesít, hogyan gondolkozunk önmagunkról: elhisszük-e, hogy képesek vagyunk fejlődni, vagy meggyőzzük magunkat, hogy „ilyen vagyok és kész.” ÉS az az igazság, hogy a legjobb szándékkal elmondott “ügyes vagy” is gyakran lehet fejlődést akadályozó tényező. Ezen most biztos többen meghökkennek. Épp azt mutatjuk meg a szülőknek ezen a workshopon, hogy miért van ez így? És hogy bizonyos helyzetekben mit, hogyan érdemes másként tennünk. 
 
A célunk, hogy tudatosítsuk, hogyan fejlődhetünk, és miért nem érdemes megragadnunk ott, ahol éppen most tartunk értsük meg, mi gátol minket a fejlődésben hol és miért akadunk el.
 
És merjünk hibázni….
 
Pontosan! A hibáinkból tanulunk és mi most adunk még néhány tippet ahhoz, hogyan tanulhatunk még jobban, többet.  Fontos tudatosítanunk a gyermekeinkben, hogy ér hibázni és hogy a hibát ne kudarcként éljék meg, hanem lehetőségként arra, hogy tanuljanak belőle és ezáltal fejlődhessenek. Ne égjen beléjük az érzés, hogy “nem vagyok jó” csak azért mert rosszabb jegyet kaptak matekból vagy éppen nem sikerült megfelelően megírni egy dolgozatot. Szülőként is gondoljuk végig, mennyit számít ebben az erőfeszítés, és mennyit a tehetség  és tanuljuk meg átállítani gondolkodás módunkat úgy, hogy sikeresebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb gyerekeink legyenek, akik mernek kockáztatni, szeretnek új dolgokat tanulni.
 
Mit kapnak ebből a helyszínen a felnőttek és mit a gyerekek?
 
A Hősök Tere Kezdeményezés szülőknek szóló workshopjain olyan tudásanyagot és eszköztárat osztunk meg a résztvevőkkel, mely támogathatja a szülő munkáját abban, hogy gyermeke motiváltabbá, önmagáért és másokért felelősséget vállaló felnőtté váljon.
 
Interaktív játékokon keresztül tanulhatnak magukról és merülhetnek el a mindset világában.
 
Ez idő alatt pedig a gyerekekkel növekvő mindsetesen, kreatívan játszunk, új dolgokat próbáltatunk ki velük!