Pannonia Allstars
Ska Orchestra a
Gyerek Szigeten

2018.05.17.

Június 16-án 16 órától egy igazán exkluzív újdonsággal szolgálhatunk, hiszen a felnőtt zenei fesztiválok egyik meghatározó zenekara, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, azaz a PASO lép a Gyerek Sziget nagyszínpadára. A zenekar frontemberével és egyik alapítójával, Krsa-val beszélgettünk arról, mi várható ezen az egyedi „gyerekbulin”.

Hogy született a gondolat, hogy a gyerekeknek is zenéljetek?
 
A gitárosunk gyermekeinek óvodájában pattant ki először az ötlet az óvó nénik fejéből. Látták, hogy amúgy is sok gyerek van a koncertjeinken, akik nagyon élvezik ezt a zenét és szerették volna meglepni az ovisokat egy évzáró koncerttel. Ez csak egy rövidke fellépés volt, de elhatároztuk, hogy ha már elvállaljuk a dolgot, akkor nem csak a szokásos dalokat játsszuk, hanem kifejezetten erre az alkalomra is írunk számokat. Ennek az ovi bulinak a híre jutott el a MÜPÁ-hoz, aminek nyomán felkértek minket egy teljes gyerekprogram összeállítására. Ez már nyilvános esemény volt, amire pillanatok alatt elkapkodták az összes jegyet és nagy sikernek bizonyult az utólagos visszajelzések alapján is.
 
Miben lesz más ez a gyerek koncert mint a felnőtteknek szóló PASO buli? 
 
A dalok nagy része kifejezetten gyerekeknek íródott, csak egy-két hagyományos PASO sláger csendül fel. Hallhatóak lesznek átdolgozások, például Kaláka dalok ska, reggae köntösben, illetve a saját gyerekdalok mellett klasszikus karibi dalok szövegét fazoníroztuk még át olyan formára, hogy az a gyermekek számára élvezetes legyen. 
 
Mire számíthat, aki eljön a PASO Gyerek Szigetes koncertjére? 
 
Vidámságra és olyan táncra csábító karibi zenékre, mint „A medve megfázott”, a „Káró katona”, az „Utánozó majom”, vagy a „Nyami nyami”.
 
Hány éves korú gyerekeknek ajánljátok a koncertet?
 
Alapvetően először úgy gondoltuk, hogy főként az óvodás korosztálynak fog szólni ez a műsor, de tipegők és iskoláskorúak is voltak az első hivatalos gyerekkoncerten és úgy láttuk, hogy mindegyik korosztály beindult rá. Visszajelzés volt továbbá az is a szülőktől, hogy végre egy olyan gyerek buli, amit ők is élveznek. Szóval kortól függetlenül mindenkit nagy szeretettel várunk!
 
Rendszeresen fogtok gyerekeknek zenélni, vagy csak ritkán, exkluzív alkalmakkor, így érdemes lecsapni erre az adódó alkalomra?
 
Első körben úgy tervezzük, hogy viszonylag ritkábban állunk majd színpadra ezzel a programmal, de amennyire lelkes volt a közönség az első buli után, nincs kizárva, hogy később majd sűrűbben is lesznek gyerekkoncertek.
 
Terveztek lemezt kiadni ebből a gyerekeknek szóló anyagotokból?
 
Nagyon követelték már egyből az első fellépés után a lemezt, úgyhogy minden bizonnyal lesz majd valami kiadvány. Pár dalt már rögzítettünk is. 
 
Idén tölti be 15. szülinapját a zenekar. Lesz a gyerekekkel is ünneplés ezen a koncerten?
 
Az egész év a jubileumi év fényében telik, úgyhogy biztosan jut ide is a jubileumi hangulatból.
 
A zenekar tagjainak összesen hány gyereke van már?  
 
9-nél járunk jelen pillanatban. 
 
Aki tehát nem akar lemaradni egy igazi PASO gyerekbuliról, a táncra csábító karibi zenékről, jegyezze fel a naptárjába: június 16. szombat 16 óra, Gyerek Sziget, Generali Nagyszínpad!