cover

Nagy utcaszínház a Generali Gyerek Szigeten!

2019-05-07 16:20:00

Nagy izgalommal várjuk a június 9-ei délutánt, mert a Generali Nagyszínpad előtti téren utcaszínházi előadás vár minket.

/cache/media/2019/05/fekete_bika.jpg

Mire számítsanak a nézők?

Gólyalábas alakokra, táncra és jókedvre :)

A fekete bika és más történetek címe van az előadásnak. Több mesét is láthatunk?

3 történetet mesélünk el, az egyik a Fekete bika című északi mese, a másik Pavel Bazsov Aranyhajszál című meséje,  a harmadik pedig... a  3 bandita meséje, amiben a 3 gólyalábas figuránk tulajdonképpen önmagáról beszél.  

Ha jól tudjuk, nem a szomszédból jöttök. Honnan érkeztek?

Romániából, azon belül is Erdélyből, azon belül is Kolozsvárról. Mi tehát egy kolozsvári független színház és egyesület vagyunk, ám például az előadás szereposztásában két magyarországi színész is van, akik most már ismét otthon, azaz Magyarországon élnek.

Láthattak-e már Benneteket Magyarországon a nézők?

Tavaly nyáron játszhattuk két Borsod megyei kistelepülésen ugyanezt az előadásunkat az UtcaSzak meghívására, a Made in Gipsystan fesztivál keretében.

Kinek ajánljátok az előadást? 

Mindenkinek, kicsiknek és nagyoknak is, azaz az egész családnak. Eddig minden előadáson vegyes nézőink voltak, soha nem játsztuk kimondottan csak gyerekeknek, így reméljük, hogy  a kicsiken kívül most is lesz egy-két felnőtt, mert szerintünk az előadás minden korosztály számára élvezhető. 

/cache/media/2019/05/fekete_bika-2.jpg
Mit mondanátok, miért érdemes június 9-én 14:30-kor a Generali Nagyszínpadnál lenni?Ha másért nem, csak a gólyalábas alakok miatt is, de remélhetőleg sikerül egy-két olyan pillanatot teremtenünk, ami néhány perc erejéig kiragad bennünket a hétköznapból. Sőt, a hétvégéből is .

A gólyalábazás komoly mutatvány, ráadásul ti még játszotok is az egyensúlyozás közben. Mi a titka a „talponmaradásnak”? 

Megszokás és kitartás kérdése, mint minden egyébbel az életben :)

Miért pont gólyalábon meséltek? Honnan jött az ötlet?

A gólyalábazás elengedhetetlen és egyben klasszikus eleme az utcaszínháznak vagy nyílttéri színháznak. Azt szokták mondani, hogy a gólyalábat tulajdonképpen a színpadként kell érelmeznie a színésznek. Az elmúlt években részt vettünk egy európai projektben (RIOTE 1 és 2), melynek keretében utcaszínházi technikákat tanulhattunk azzal a céllal, hogy a mi régiónkban is meghonosítsuk ezt a máshol nagyon népszerű műfajt. Így hát egyszerűen elkezdtük gyakorlatba ültetni azt, amit tanultunk. 

Aki esetleg kedvet kap a mese után kipróbálni a gólyalábakat, megteheti?

Igen, állunk rendelkezésre. A színészeink segítenek majd kipróbálni a lábakat. 

Van olyan video, amit szívesen megmutatnátok még? 

A trailer anyagainkon kívül most ezt a videót tudjuk ajánlani, ami 3 percben megmutatja azt, hogy a világ más tájain milyen hagyománya és népszerűsége van a gólyalábazásnak gyerekek és felnőttek körében is. A Trinidad és Tobago-ból származó úgynevezett moko jumbie gólyalábasokról van szó.   

 

Köszönjük a beszélgetést! Találkozzunk június 9-én 14:30-kor a Generali Nagyszínpadnál, ahol a kolozsvári Shoshin Színház Egyesület Fekete bika és más történetek című gólyalábas előadásával vár kicsiket és nagyokat egyaránt! 

Támogatóink