Mihályi Réka
– Masni és
Pocó –
interjú

2017.05.24.

„Nem volt kérdés, hogy előbb utóbb elkészítem a saját gyerekanyagomat.” – a Masni és Pocó interaktív gyermekkoncert a Gyerek Szigeten!

 

A Group’n’Swing énekesnőjeként több mint 10 éve a zenei élet fontos szereplője vagy, hogy jött az ötlet, hogy emellett gyerekdalokat írj, írjatok? 
 
Réka: 8 éve jött az első gondolat, hogy gyereklemezt szeretnék készíteni. Édesanyám egy óvodát vezet, így pontos rálátásom volt, hogy milyen típusú zenei anyaggal lehet megszólítani a piciket és mivel a már nagyobb gyerekeket. Akármikor az oviban voltam anyukámnál, a gyerekek összesúgtak, hogy „itt az énekesnő”, úgyhogy a vége mindíg az lett, hogy énekeltem nekik, aztán pedig közösen velük!  Nem volt kérdés, hogy előbb utóbb elkészítem a saját gyerekanyagomat.
 
Romhányi Áron zeneszerző segítségével születnek a dalok, mi volt a zenei koncepciótok az album írásakor? 
 
Réka: Eltökélt célom volt, hogy minőségi dalokat készítsünk! Mind a 10 dal más zenei stílusban született, így a gyerekek már egészen pici korban különbséget tudnak tenni egy-egy zenei lüktetés között. Így került a lemezre swing, rock, pop, jazz, latin, reggae. Azt gondolom munkánk elismerését dr. Kádár Annamária, gyerkempszichológus ajánlása koronázta meg! A lemezen vokáloznak a zenész barátaim csemetéi is, ettől még kedvesebb lett az anyag! Nagyszerű volt látni, ahogy a többszörös zenei díjas, jazz zenész és zeneszerző Romhányi Áron, micsoda pedagógiai érzékkel instruálta az időnként szégyenlős apróságokat! Igazi játszótér volt a stúdiója! 
 
Interaktív élő gyerekkoncertjeiteken két bábművész kelti életre Masnit és Pocót, a testvérpárt. Őket kikről mintáztátok és milyen szerepet töltenek be? 
 
Réka: Még meg sem volt a lemez, de már pontos terv volt a fejemben, hogy két kulcsszereplőre építem a történetet. Nagy-Kali Boglárka, grafikussal hosszú heteket töltöttünk azzal, hogy életre keljen a két szereplő. A lemezen Masni és Pocó életét követjük le a dalokkal, illetve a dalszövegekkel, így minden gyerek megtalálja a dalokban a saját kis történetét! Sőt szerettem volna, hogy a koncerteken minél interaktívabb legyen a kapcsolódás a gyerekekkel, így jött az ötlet, hogy a két mesekarakterből készíttessünk bábokat. Jó ötlet volt, a gyerekek imádják Masnit és Pocót!
 
A lemezen minden dalban egy hangszer kerül bemutatásra, mi alapján választottátok ki a hangszereket? 
 
Réka: Elsősorban a dalok hangulata és stílusa határozta meg, hogy milyen hangszerre épüljön az adott szerzemény. Az „alap” hangszerek, mint a zongora, gitár, basszusgitár, dob mellett a különlegesebb hangszerek is helyet kaptak, pl. a tuba, fuvola, harsona. A szövegkönyvben minden bemutatott hangszer le van rajzolva és pár mondatban a hasznos tudnivalókat,- hogy milyen hangszercsaládba tartozik vagy hogyan kell megszólaltatni - le van írva, így a gyerek el tudja olvasni (vagy az ovisoknak a szülő) és egyszerre láthatja, hallhatja és ismerheti meg.
 
 
Mesélsz egy picit egy Masni és Pocó koncertről? Milyen visszajelzéseket szoktatok kapni a gyerekektől, szülőktől? 
 
Réka: Az első perctől kezdve bevonom a gyerekeket a játékba, mert hogy elő kell csalogatnunk közösen a félénk Masnit és Pocót, ezzel már át is léptük az ismerkedés fázisát, úgyhogy azonnal benne vannak a közös „munkában”, játékban. Sok mindent az adott koncert határoz meg, hiszen a gyerekeknél azonnal reagálni kell. Illetve sok a kérdezz felelek és persze a közös tánc! A koncert végén fontos a levezetés, így megkérem a gyerekeket keressék meg a szüleiket, jó szorsan bújjanak hozzájuk és eléneklem az Altató c. dalt, amin az anyukák rendszeresen pityeregnek, ilyenkor az én torkom is összeszorul.
 
Kiknek ajánljátok és milyen különlegességekkel készültök a Gyerek Szigetes koncertre?
 
Réka: Valóban kortalan a műsor, mivel a szövegek a felnőttek számára is szórakoztatóak. Állandó szövegíró barátaim Födő Sándor ’Fidó’, Lombos Marci és Födő Tamás ismét maradandót alkottak! Gyakorló apák, úgyhogy volt kin csiszolni a szövegeket  A Gyerek Szigetes koncertre a teljes zenekarommal érkezem, úgyhogy a gyerekek feljöhetnek a színpadra megnézni a hangszereket, ja és hát Pocónak szülinapja lesz ....! :)