Interjú Bolba
Évával, a
JAZZterlánc
énekesnőjével

2017.05.16.

Bolba Éva és a Jazzterlánc: Gyerek a világ! című műsorát június 10-én, 16.30-tól láthatjátok a Generali Nagyszínpadon!
 
„Megpróbáljuk a világ legesleggyorsabb hintáját is az egekbe repíteni.”
 
 
 
- Mindhárman jazz zenészek vagytok - mikor kezdtetek el zenélni, és miért a jazz felé fordultatok?
 
- Az a kedves a történetben, hogy eredetileg egyikünk sem jazz zenésznek készült.
 
Zsolti és jómagam (Bolba Évi) a klasszikus muzsika, Robi pedig a pop-rock világából érkezett.
 
Zenész család sarjaként óvodás koromban már a Stúdió11 zenekarral léptem fel rendszeresen. Egy váratlan feladat, mely szerint énekeljem el Ella Fitzgerald híres „How High The Moon” című számát változtatta meg a klasszikus éneklés iránti terveimet és vezetett el a jazz műfaj irányába. 
 
Robi sem tudatosan indult e műfaj felé. Csupán fejleszteni akarta pop-rock gitár tudását, ezért ment el tanulni a Postás zeneiskolába, ahol Horányi Sándor tanítványaként szeretett bele a jazz műfajba. Ott lett világos számára, hogy az akkoriban kedvelt muzsikák nagy része is a jazz műfajból építkezett. Hallása egyre nyitottabb lett és egyre izgalmasabbnak tűntek a régebben érthetetlen és bonyolult számok.    
 
Zsolti még középiskolás volt, amikor Hódmezővásárhelyen dixieland zenekart alapítottak zenész barátaival. Bár 1991-ben klasszikus harsonából diplomázott Szegeden, és több mint 20 éve tanít is zeneiskolában, a tradicionális jazz műfajában teljesedett ki munkássága, melynek ékes bizonyítéka, hogy 2015-ben a Hot Jazz Band zenekar tagjaként megosztott Kossuth-díjat kapott. 
 
- Mikor találtátok ki a JAZZterlánc zenekart és a koncepciót, műsort? 
 
- Az alap ötletet lányainknak (Évi és Zsolti közös gyermekei) köszönhetjük. Ugyanis azt vettük észre, hogy játék közben rendszeresen rakják be és hallgatják végig a különböző jazz zenekarok hanganyagát. Fel is tettük a kérdést magunknak. Ha egy Benny Goodman vagy egy Nat King Cole CD ennyire kedves a 3 és az 5 évesek számára, miért ne alapíthatnánk egy magyar nyelvű, jazz műfajt népszerűsítő interaktív koncerteket játszó zenekart?
 
Dalaink kizárólag saját kompozíciók, melyek szerzői Bolba Évi és Szili Robi.
 
Ezekkel a kérdésekkel és a válaszokkal indultunk útnak tehát azzal a nemes céllal, hogy megismertessük és megszerettessük a legkisebbekkel ezt a csodálatos műfajt. Szeretnénk irányt mutatni nem csak a jazz, de az igényes muzsika felé, ezzel megalapozva a gyermekek zenei ízlését. 
 
A Bolba Éva és a JAZZterlánc tehát 2014. februárjában megalakult és az első koncertet márciusban már meg is tartottuk. Úgy gondoltuk, ha tetszeni fog, szeretni fogják, akkor folytatjuk. Ha nem lesznek lelkesek, akkor elengedjük ezt az ötletet. 
 
Azóta egyre többen keresik fel zenekarunkat és hívnak minket muzsikálni. Nagyon megtisztelő számunkra, hogy a külhoni közösségek is felfigyeltek muzsikánkra és így koncertezhettünk az USA-ban, Londonban, Bécsben és Szlovákiában is. Idén, 2017-ben Németországba fogunk ellátogatni.
 
 
- Egy állandó műsorotok van, vagy minden előadás más és más?
 
-Több programot is összeállítottunk. Elsőként „Hangvarázs” című műsorunkat mutattuk be. Ezt követte a „Mackóságok” és a „JAZZadventi JAZZterlánc”. Amióta pedig megjelent első albumunk, azóta lemezbemutató koncertjeink is vannak. Ám nem szabad elfelednünk, hogy a műfaj sajátosságai nem alkalmasak arra, hogy egy adott műsort kétszer ugyanúgy adjunk elő, hiszen a hangszeres és énekes improvizáció – amely rögtönzött dallamot és ritmust jelent – minden játék alkalmával más lesz. Mindig az adott pillanatnak a csodája. Így tehát nem csak a program, de a dalok is változnak koncertenként. 
   
- A mini hangszerbemutató során miket mutattok meg a gyerekeknek? 
 
- Természetesen beszélünk a harsonáról és a gitárról, hiszen ezek a hangszerek alkotják a zenekart, de teret adunk a kevésbé ismert kazoo-nak is, melynek hangját már hallhatták a gyerekek rajzfilmek betétdalaiban, de látni még kevesen látták és a megszólaltatása is érdekességnek számít.
 
- Milyen interaktív elemek vannak a koncert során? 
 
- A sok vidámsággal és csipet humorral fűszerezett játékos koncertek során a ritmus gyakorlatok mellett a közös ének és tánc szerves része előadásainknak. Emellett beszélgetünk a hangszerekről is és minden alkalommal megpróbáljuk a világ legesleggyorsabb hintáját is az egekbe repíteni. 
 
- Milyen műsorral készültök a Gyerek Szigetre? 
 
- Első albumunkat, mely a „Gyerek a világ” címet kapta, 2016-ban Fonogram-díjra jelölték. Erről a lemezről válogattuk ki a számunkra legkedvesebbeket és mivel már készül második albumunk, tervezünk ebből az anyagból is bemutatni néhány meglepetés számot. 
 
 
A fotókat Ducsai Szabolcs készítette.