Interjú a
Zsúrgyár
szabadulószobával

2018.04.26.

Budapesten a belvárosban ma már majdhogynem nincs is olyan utca, ahol ne lenne szabadulószoba. Idővel megjelentek a gyerekeknek szóló szabadulószobák is, nekik való témákkal, feladványokkal. Hétvégi gyerekprogramként a városban igen elterjedt, illetve például születésnapi zsúrokat is előszeretettel tartanak ezeken a helyeken iskolások vagy akár óvodások is.

Idén a Gyerek Szigeten is lesz alkalma a logikai, fejtörő kihívást kedvelő gyerekeknek kipróbálni, hiszen jön a Zsúrgyár szabadulószoba, mind a négy hétvégén egy nagyon izgalmas, egyedi szabadtéri játékkal.

Mi is az a szabadulószoba pontosan, elmondjátok pár mondatban mi a lényege, hogyan működik? 
 
A szabadulószoba logikai csapatjáték, ahol általában 2-5 fős csapatoknak kell különféle feladványokat megoldania egy közös cél - például a kijutás - érdekében
 
Minden szobának van egy adott tematikája/keretmeséje és egy célja amit a szabadulóknak kell végrehajtani, így a részvevők egy részletgazdag történet részeseiként jobban átélik a cselekményt. Ahhoz, hogy a végcélig eljussanak sok apró akadályon kell végighaladni, fel kell fedezni a szobákat, logikai összefüggést találni a tárgyak között, különféle ügyességi feladatot végrehajtani.A legtöbb szoba úgy van kialakítva, hogy ne legyen szükség hozzá lexikális tudásra. A feladatok maximális interaktivitást igényelnek. A játékok menete, a helyszín kialakítása, atmoszférája intenzív, teljesen kikapcsol a hétköznapokból és Flow-élményt nyújt.
 
A zsúrgyárba előzetes időpont foglalással lehet jelentkezni.
Amint a vidám és mindenre elszánt csapat megérkezett az animátor tájékoztatja őket minden szükséges információról amit a társaság igényel.
Bevezeti őket a szobába és az ajtó bezárul. (Nyugalom nálunk a szobák nincsenek kulcsra zárva, ha csöppségek szabadulnak.)
Innen kezdődik a kaland. A szoba feltérképezése, a lehetőségek felvetése, ha a csapat úgy érzi elakadt a játékvezető végig figyeli őket és segít ha szükség van rá. 
 
A siker élmény nálunk garantált! Hisz ki szeretne egy rossz élményre költeni?
 
A Zsúrgyár mikor nyílt és miért pont szabadulószobát alapítottatok?
 
Még 2014-ben indultunk a MindCrime Budapesttel, ahol megnyitottuk első szobánkat. Az Emléktolvajt az első perctől kezdve folyamatosan formáltuk, mind a játékot, mind a kiegészítő szolgáltatásainkat, hogy minél szélesebb közönséghez érhessünk el. Így jutottunk el oda, hogy mára két helyszínen, négy szobában tudjuk a legkülönfélébb igényeket kielégíteni, legyen szó akár gyerekzsúrról, akár érettségi bankettről, vagy céges csapatépítésről.
 
Azért szabadulószobát alapítottunk, mert nagyon vonzónak találtuk a benne rejlő lehetőségeket és a kihívást, hogy izgalmas szellemi szórakozást tudjunk nyújtani.
 
Idővel úgy gondoltuk, hasznos lenne a szülőknek és számunkra is, hogy elkülönítsük a gyermek és felnőtt programokat egymástól. Így könnyebb mindkét félnek, hogy tényleg minden a gyerekekről szóljon.
 
Nálatok milyen tematikájú szabadulószobák vannak?
 
Ahogy az imént is említettük, két helyszínen vagyunk jelen, összesen négy szobával. 
 
Aki mind a négy szobát kipróbálja, egy igazi időutazáson vehet részt, az ókorból indulva és egy modern jövőbe csöppenve a végén.
 
A Királyok Völgyében egy igazi egyiptomi sírkamrából kell kijutni! Ki tudjátok nyitni egy óra alatt a szarkofágot? Ki tudtok szabadulni, vagy örökre foglyok maradtok?
 
A Királyok Kincsébe azért érkezhettek, hogy egy elátkozott kastélyt, a gonosz boszorkány átkát végleg megtörjétek? Utazzatok vissza a középkorba és mentsétek meg az elhagyatott kastélyt!
 
A Hidegháborús időszakba utazva  meg kell találnotok egy az ügynökségünkbe beépült kettős-titkosügynököt. Létfontosságú, hogy mielőbb leleplezzük. A küldetésetek: valahogy hallgassátok le a kelet-berlini szovjet nagykövetség kommunikációját, ki kell derülnie az igazságnak.
 
Az Emléktolvajban egy fiatal, tehetős üzletember elméjébe kell utaznotok. A küldetésetek, hogy megszerezzetek tőle 10 millió dollárt. A feladat végrehajtásához kutassátok fel a homályba vesző régi emlékeit is, hogy eljuthassatok a legféltettebb titkaihoz. Szerezzétek meg tőle a bankszámlaszámát, és a jelszavát.
 
Milyen tematikájú szabadulószobák a legnépszerűbbek a gyerekek körében?
 
Három szobánk is játszható csak gyerek csoporttal is. A szobák népszerűsége függ kortól és ízléstől is. Szerencsére mindhárom játékunk élvezetes akkor is, ha családdal érkeznek, hiszen egy komplex játékban összedolgozhat a család és a legkisebbek is feltalálják magukat a szobában. :)
 
Szoba Korosztály Típus
Királyok Kincse 7-8 éves kortól Keresgélős
Az Emléktolvaj 9 éves kortól Keresgélős-Logikai
Hidegháborús kémek 12 éves kortól Logikai

 

Milyen képességeket, kompetenciákat kell használniuk a gyerekeknek a szabadulószobában?
 
A gyerekek (és felnőttek) találékonyságát, kombinációs képességét és ügyességét tesszük próbára szórakoztató formában. A hagyományos szabaduló szobákkal ellentétben nálunk nem kell megküzdeni a bezártság, az esetleges kudarc nyomasztó érzésével. Nálunk a feladat végrehajtásán, az okos megoldások kiötlésén, a találékonyságon és a játékon van a hangsúly.
 
Milyen témájú szabadulószobát hoztok a Gyerek Szigetre?
 
2018 Mátyás király éve így rá esett a választásunk. A különleges helyszín miatt a kitelepülésre teljesen egyedi játékkal készülünk, ami szükségszerűen eltér a hagyományos szobák felépítésétől, hogy jobban ki tudjuk használni a környezet adottságait.
 
Kiket vártok a Gyerek Szigeten a Zsúrgyár helyszínére?
 
Kicsiket - nagyokat egyaránt. 9-10 éves gyermekek már önállóan is igénybe tudják venni a pályánkat . Az ennél fiatalabb korosztály számára nem árt egy nagy tesó vagy egy szülő kíséretként.