cover

Interjú Majó Tamással, a Gyerek Sziget műszaki vezetőjével

2019-04-17 10:00:00

Tudtátok, hogy a Gyerek Szigetet minden pénteken felépítjük, majd vasárnap lebontjuk? A Gyerek Sziget műszaki vezetőjével készített interjúban izgalmas inforációkat tudhattok meg a fesztivál technikai hátteréről.

/cache/media/2019/04/majo.jpg

Mióta dolgozol a Gyerek Szigeten és mióta vagy te a műszaki vezető?
 
Műszaki projektvezetőként 2014-ben kaptam meg ezt a feladatot a Műszaki Vezetőnktől, az idei lesz a hatodik Gyerek Szigetem.

Mikor kezdődik a helyszín előkészítése? Mik a legfontosabb előkészületek?
 
A helyszín előkészítése már tavasszal elkezdődik. A Főkert – valamint a Sziget alvállalkozói folyamatosan karban tartják a területet, nem csak azt a részt, ahol a Gyerek Sziget rendezvényünk van, hanem az egész Hajógyári-Sziget területén dolgoznak. A Fővárosi, valamint a kerületi Önkormányzattal folyamatosan egyeztetünk a fejlesztésekről. 
A térképek elkészítése február - márciusban történik, minden évben van valami újítás, egy új áramvételi pont, ideiglenes vízvételi lehetőségek, új területek, új programhelyszín, aminek a tervezését időben el kell kezdeni. A Gyerek Sziget rendezvényünk fizikai kialakítása az első hétvége előtt 2 héttel kezdődik, akkor épül fel az a technikai bázis, ahonnan a teljes fesztivál eszközeit, üzemeltetését el tudjuk látni.
 
Mi a legnagyobb kihívás a Gyerek Sziget felépítése során?
 
Az idő. :) 6-8 saját csapat dolgozik egyszerre az építésen és a bontáson is – hiszen 12 óra van felépíteni minden hétvégén a Gyerek Szigetet – és pár óra áll rendelkezésre lebontani. Szerencsére a csapat nagyon profin kezeli ezeket a feladatokat – remélem, ez idén sem lesz másként.
 
Miben más a Gyerek Sziget mint egy nagy fesztivál, például a Sziget?
 
Azt kell mondjam, nem sokban különbözik. Léptékekben más. Amikor én még nem voltam a Szigetnél, a Gyerek Sziget eszközparkja 3-4 kisteherautó volt. Most 5 kamionnyi terméket és eszközt mozgatunk meg a 4 hétvégén – ez nagyban mutatja, mennyit fejlődött ez a rendezvényünk is az évek során. 
Talán természetesnek tűnik, hogy itt minden kisebb, de pontosan ugyanazt a figyelmet igényli, mint a nagy fesztiváljaink - és ez azt gondolom, nagyon fontos – pláne, hogy a vendégeink itt elsősorban a gyerekek.
 
Neked hogy zajlik egy napod a Gyerek Szigeten?
 
Az építési napok mindig mások. A nagy egységek, mint például a nagyszínpad a rendezvényen nem változnak, de minden hétvégén van valami új, kisebb programhelyszín vagy szponzor, így sosincs olyan hétvége, amikor pontosan ugyanazt kell megépíteni.  
A rendezvény napokon korán kell érkeznem, a csapatom előtt. Körbejárom a területet, megnézem a helyszíneket, egyeztetek a biztonsági szolgálattal, mi történt az éjszaka. Tartunk egy gyors eligazítást, és indul a munka. Szinte minden részterületnek van külön felelőse, így ha feladat van, azt a megfelelő csapat oldja meg, legyen az áram probléma, víz vagy csatorna gond, gép – targonca kell valahová, vagy épp egy sátrat kell átrakni vagy kicserélni. A Gyerek Sziget területe viszonylag nagy terület, így mindig történik valami. A legfontosabbak egyike mégis az időjárás figyelése, és az arra való felkészülés. Egy nyári zápor, zivatar vagy vihar esetén folyamatosan kapcsolatban vagyunk az Országos Meteorológiai Szolgálattal, akik időben tudnak figyelmeztetni minket az esetlegesen várható veszélyes időjárási tevékenységekről. 
 
Mi volt a legextrémebb megoldandó helyzet az eddigi Gyerek Szigeteken?
 
Mondhatom, hogy ez a rendezvényünk 5 éven át nagyon nyugodt volt és bízom benne, hogy a pár percre eltűnt gyerekek, akik épp egy pillanatra kerülnek ki a szülők vigyázó szemei elől, egy nyári zápor, egy apró horzsolás, vagy az elkóborolt kisnyuszin kívül idén sem lesz különösebb extrém megoldandó helyzet a Gyerek Szigeten.
 
Van kedvenc programhelyszíned?
 
Minden évben más és más. Nem tagadom, az elnevezések és programok alapján döntök – mi lesz az idei kedvenc. Hiszen ez a Gyerek Sziget, ahol mindent lehet. :)

Támogatóink