cover

Edisonplatform a Generali Gyerek Szigeten

2019-05-01 11:00:00

Edisonplatform néven új gondolatformáló közösséget hozott létre a Bridge Budapest. Az Edisonplatform célja, hogy együttműködésre ösztönözze a gyerekek készségfejlesztéséhez kapcsolódó, tudásalapú szereplőket, hogy segítséget nyújtson a szülőknek a gyermekeik fejlesztését és jövőjét érintő kérdésekben.

/cache/media/2019/04/edisonplatform02.jpg

Barta Nikolett az Edisonpaltform operatív vezetője mesélt nekünk a kezdeményezéséről.

Azt tapasztaltuk, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik a szülőkre, gyerekekre, pedagógusokra abban, hogyan készüljenek fel a jövő kihívásaira. Ezt önmagában az oktatási rendszer nem tudja megoldani, és nem is szabad arra várni, hogy majd négy fal között, az iskolában megoldjuk. Ez mindannyiunk ügye. Szerencsére egyre több felelősen gondolkodó vállalat van, egyre több innovatív piaci és nonprofit kezdeményezés, kreatív pedagógus, akikben ott munkál a szenvedély, hogy alkalmazkodjanak az új kihívásokhoz. 

A mi célunk, hogy a gyerekek jövőjével foglalkozó civil, piaci, tudományos, oktatási szereplők jobban összekapcsolódjanak, összegyűjtsük a jó gyakorlatokat, amelyekből érdemes tanulni, új tudást hozzunk létre, gyerekek és felnőttek gondolkodását fejlesszük. 

A legnagyobb vágyunk, hogy 2020-ig legalább 20.000 gyerek és szüleik életére hatással legyünk.

Az Edisonplatform egyik alappillére az Edison100, amely egy tudásalapú, készségfejlesztő kezdeményezésekből álló lista. Ezen olyan piaci és civil kezdeményezések szerepelnek, amelyek ma Magyarországon innovatív módon fejlesztik az általános iskolás korú gyerekeket. Azt szeretnénk, ha ez a platform gyűjtőhelye lenne a jó gyakorlatoknak, kreatív fejlesztő programoknak. Az Edison100 nyolc kategóriában rendszerezi a kezdeményezéseket: Tudomány, Digitális világ, Üzlet, Kreatív, Egészség, Fenntarthatóság, Tudatos nevelés és Esély.

Az Edison100 lista évről évre frissülni és bővülni fog, hogy valamennyi jó gyakorlatot be tudjuk mutatni minél szélesebb közönségnek.

/cache/media/2019/04/edisonplatform01.jpg

Az Edison100 mindenki számára elérhető lesz május 20-ától a www.edisonplatform.hu weboldalon. A listán szereplő szervezetekre bárki szavazhat június 1-ig, majd a hónap közepén a Bridge Budapest egy díjátadó keretében elismeri a közönségdíjas szervezetet, illetve a Gondolkodó Kör által kiválasztott kategóriagyőzteseket.

Az Edisonplatform szakmai megalapozottsága érdekében létrehoztunk egy Gondolkodó Kört. Sokszínű és befogadó közösséget hívtunk össze, mert hiszünk abban, hogy a minél több nézőpont előny. Ez a Kör pedagógusok, gyermekpszichológusok, gyermekjogi szakértő, ismert szülők, művészek, írók izgalmas közössége, akik tapasztalatukkal, tudásukkal segítik a munkánkat és az Edison100 összeállításában is részt vállaltak.

Az Edisonplatform azonban jóval több egy listánál. Szeretnénk valódi segítséget és iránymutatást nyújtani a szülőknek, akik keresik a lehetőségeket a gyerekeik fejlesztéséhez. Hosszútávú célunk, hogy az Edisonplatform legyen az a hely, ahol a szülő először kezdi a keresést a témában, és ehhez szeretnénk, ha a platform minél hitelesebb iránytűként szolgáljon.

Ehhez mondhatni kezdésképp megálmodtuk a Generali Gyerek Szigeten az Edisonplatform Pihenősarkát, ahová a programsorozat mind a 4 hétvégéjén várjuk a feltöltődni vágyó szülőket és gyerekeket. A Pihenősarokban jobban megismerkedhetnek az Edisonplatformmal, az érdeklődők számos gyermekneveléshez, a gyerekek jövőjéhez kapcsolódó érdekes könyvet, szakmai tartalmat találnak, amit kedvükre böngészhetnek, míg gyermekeik is kikapcsolódnak a nekik szóló könyvek társaságában. Két gyerekkoncert között ideális program lehet.

Támogatóink