cover

Akrobatikus elemek, zsonglőrködés, tánc, cirkusz és mese a Generali Nagyszínpadon!

2019-04-24 11:30:00

Az idei évben debütál a gyerek szigeten a Simorág TánCirkusz Ma No Mese (manómese) című előadásával június 16-án 11 órakor. Játékos a név: TánCirkusz.

/cache/media/2019/04/gysz0424.jpg

Milyen egy táncirkuszi előadás?

Tánc és cirkusz keveredik, mindez színházi köntösben. Világunkban a díszletek és a szereplők is folyton átváltoznak, ahogyan a mesék áramló képzeletvilágában bárki, bármivé változhat. Ehhez a cirkuszi eszközök könnyedén segítenek, hiszen van olyan előadásunk, ahol a levegőben bukkanunk fel egy erdei szellem, jégkirálynő képében, vagy tűztáncot jár egy kisördög. 

Mióta működik a társulat? Hol találkozhattunk eddig Veletek?

A Simorág TánCirkusszal 2010 óta foglalkozunk főként mesék létrehozásával a színház, a tánc, a cirkusz, és a bábszínház formanyelvének összekapcsolásával. Számos nyári fesztiválon jelen vagyunk Pesten, vidéken és vannak külföldi turnéink. Pesten állandó játszóhelyünk évközben az Inspirál Cirkuszközpont, gyerekbérletes előadásaink ovisok, iskolások számára a B32 Színháztermében látogathatóak, többször vagyunk a Bethlen Téri Színházban is, de ellátogatunk iskolákba is olykor egy-egy meghívott előadással.

Ma No Mese (manómese) a címe a produkciónak. Ismét egy kis szójáték. :) Nem lelőve az előadást, miről szól a mese?

A manók csalafinták, bárhol felbukkannak, és ismerősek kicsik és nagyon számára. Mindegyiküknek teljesen különböző tulajdonságaik, szokásaik, képességeik vannak, melyről jól felismerhetőek. Némelyek varázsolni tudnak, mások hisztiznek, meg zsörtölődnek. Egyes manók lopkodnak, de mint tudjuk, általában természetesen csak jószándékból, mások pedig az álmokat őrzik. És természetesen zenélő manónk is van, Vázsonyi János személyében.
Az egyik manó esetünkben egy kis galibába keveredik, ezért aztán cselhez folyamodik, hogy kihúzza magát a csávából. Ehhez persze társakra is szüksége van, akiket elég egyedi módon szerez magának, de azért valahogyan csak barátokká válnak.

Ez egy feldolgozás vagy saját történet? Kik a szerzők?

Minden történetünk saját, és minden egyes mesénket kutatómunka előzi meg, olyan típusú meséket gyűjtünk, olvasunk, amilyen témával foglalkozunk. Tehát minden fellelhető manós mesét összegyűjtöttünk, elolvastunk, átbeszéltünk és jól megismertük a manók tipikus jellemvonásait. Ezt követte saját karaktereink megtalálása. Magát a történetet, szövegkönyvet Simor Ágnes írta. A sztori  összerakása általában a társulatvezetőhöz kapcsolódik, de ahogyan az előadás megszületik, az mindig teljesen csapatmunka. A történet végkifejlete is próbák közben alakul ki, a társulat minden tagja közösen gondolkodik a dramaturgián, játék közben kritizáljuk, bíráljuk magunkat, előfordul,hogy egy nagyon szórakoztató jelenet kimarad, mert az egészbe mégse passzol, vagy, hogy valami szép lassan máshogy alakul, mint ahogy eredetileg terveztük.

Milyen korosztálynak ajánljátok az előadást?
4 éves kortól javasoljuk, a nagyobbak már több rétegét értik az előadásnak, és úgy látjuk felnőttek is kifejezetten jól szoktak szórakozni meséinken.

Mire számíthatunk? Sírunk vagy nevetünk vagy szájtátva nézzük a mutatványokat?

Reméljük senki nem fog sírni. Általában inkább nevetni szoktak a nézőink, a szájtátva figyelés is előfordul a zsonglőrködös jelenetek, akrobatikus elemek és varázslatok során.

Ha nem hiszed, járj utána: június 16. vasárnap 11 órakor a Generali Nagyszínpadon! 

Támogatóink